Den første labradorudstilling

Artikel af Lise Møller, medlem af udstillingsudvalget.
 
Din første retrieverudstilling

I forbindelse med labradors udstilling i Hasmark, har jeg fået flere henvendelser fra forskellige, som er interesseret i at udstille deres hunde. De har i den forbindelse en række spørgsmål, som en lidt mere garvet udstiller tager som en selvfølge. Det er rigtig dejligt, at de ringer eller skriver, så man kan hjælpe dem godt i gang på alle måder.

Jeg har på den baggrund besluttet at lave en lille artikel vedr. den første udstilling, idet jeg tænker, at der måske sidder flere, som kunne tænke sig at møde op, men som af en eller anden grund ikke får taget mod til sig. Her kommer derfor lidt praktisk information og andre gode råd. Skulle der være noget, man gerne vil have uddybet, kan man slå op i DKK’s udstillingsreglement, som findes på deres hjemmeside, eller kontakte undertegnede.

Hvad er et skue, hvad er en udstilling og hvor tilmelder jeg: Et skue er en uofficiel udstilling, hvor man kan møde op og tilmelde på dagen. Det foregår i regionsregi for labrador, og du må derfor ind på regionskalenderen på Dansk retriever klubs hjemmeside (DRK) for at se, om der er nogen i nærheden af dig. Her finder du også info om tilmelding og sted. På et skue er det helt okay at være ny, og her skal man bare spørge og eventuelt sige til, hvis man er nybegynder, så bør man få hjælp til at prøve det hele lidt af. Det er en rigtig god mulighed for at prøve disciplinen udstilling selv, og også hvis hunden er urutineret. Nogle skuer starter med ringtræning om morgenen, som man med fordel kan deltage i. Man kan ikke vinde nogen officielle præmier (titler) på et skue, men ofte er der flotte sponsorpræmier. Prisen for at deltage er som regel 120-160 kr. pr. hund.

En udstilling er den officielle version, hvor man skal tilmelde på Dansk Kennel Klubs hundeweb(DKK). Tilmeldingen slutter 4-5 uger før udstillingen finder sted. Der er klasser for alle aldre fra 3 måneder og opefter. Man kan sagtens deltage her, selvom man er urutineret, og man kan også komme og kigge på, hvis man har det bedre med det. Men husk på, at alle har været nye engang, så ingen ser skævt til en, som endnu mangler lidt rutine. På en udstilling kan man vinde et certifikat og på international udst. også et CACIB. For at tilmelde en officiel udstilling skal din hund være i besiddelse af en FCI-godkendt stambog for eksempel fra DKK. I princippet behøver man derfor ikke være medlem af hverken DRK eller DKK for at udstille.

Hvad skal jeg øve med min hund: Det kommer selvfølgelig an på ambitionsniveauet, men når man viser sin hund for dommeren, vil han gerne se tænderne, så du skal flere gange om dagen vænne din hund til, at du kan åbne munden og se dens tænder, hvilket jo også er rart at kunne, når man er ved dyrlægen osv. Det er på ydersiden dommeren ser, så du skal ikke kigge den ned i halsen.

Dernæst skal du kunne løbe med den, hvor hunden traver. Det kan godt være rigtig svært med en hvalp, og der forventes ikke, at den løber perfekt hele vejen rundt, selvom det selvfølgelig er rigtig fint, hvis den kan. På udstilling skal man trave rundt i ringen med de andre hunde i klassen og derefter alene, når der er individuel bedømmelse for dig og din hund.

Sidst men ikke mindst er det en fordel, hvis din hund kan stå foran dig uden at sætte sig ned. Hvis du allerede har lært den kommandoen sit foran dig, kan det godt kræve lidt. Så må man hive den op at stå og for eksempel bruge kommandoen stå fint eller andet, og så belønne når den gør det rigtigt. Den kan sagtens lære begge dele. Jeg lærer dog ikke en hvalp begge dele samtidig for ikke at gøre den forvirret, men det er en smagssag. Men det er rigtig svært for en dommer at bedømme en hund, der hele tiden sætter sig. Mange goldenhandlere viser hunden anderledes ved at opstille den, og her må man søge hjælp til hvordan det bedst gøres, hos nogen der er rutinererede. Der findes ringtræning både i regionerne i DRK, i DKK og som sagt ofte inden et skue starter, og vil man gerne udstille lidt oftere, er det en fin investering til en start.

Rent praktisk kan det også være godt, at lære din hund at sidde i bur. Der findes fine stofbure, man kan købe, og når hundene er trygge ved det, kan de tage en timeout i deres bur, for en udstilling kan være en lang dag, med mange nye indtryk både for voksne hunde og hvalpe.

Udstyr og påklædning: Du skal bruge lækre godbidder, ikke noget tørt, da det alt for let kommer galt i halsen. Nogen bruger små stykker pølse, frikadelle, eller bare bløde godbidder, som hunden godt kan lide.

Udover det, skal du have stambog, vaccinationsbevis, på en officiel udstilling skal du medbringe nummer, en nummerholder eller en sikkerhedsnål, vand og vandskål og hundeprutposer med.

En udstillingsline er også en rigtig god ide. I princippet kan du godt vise din hund med halsbånd og snor, men det kan skæmme hundens udseende ret meget med et halsbånd. Labradoren vises ofte med en lidt tyndere retrieverline, men dog så tykke, at det ikke er ubehageligt for hunden. De findes i forskellige farver og det er en smagssag, hvad man vælger, men en der passer godt til hundens farve, så den ikke ses for meget, er en god ide. De kan købes på nettet og på større udstillinger.

Påklædningen i retrieverringene er meget afslappet, og det er i virkeligheden op til en selv, hvor meget man vil gøre ud af det. Cowboybukser er helt okay. Personligt kan jeg godt lide at have et par pæne bukser på, og en pæn diskret bluse, der ikke flagrer for meget. Nogen viser hund i mere jagtpræget tøj, og der er i det hele taget frit spil. Husk sko du kan løbe i. Når der er måtter på ved en indendørs udstilling, er det hunden, der skal løbe på dem, hvis der ikke er plads til jer begge.

Hvad kigger dommeren på: Rigtig mange enkelte ting på hunden har betydning. Pels, konstruktion, temperament og bevægelse er bare nogle af dem. Der findes en racestandard, som kan ses på DKK’s hjemmeside. Når man går på udstilling påser dommeren, om hunden opfylder de krav, der er til racen i standarden. Nu tættere på idealet i standarden, desto højere præmiering.

Opførsel i og udenfor ringen: At man opfører sig ordentligt burde være en selvfølge, alligevel er der ind imellem nogen som opfører sig uheldigt overfor dommere, medudstillere eller ringpersonale. Det er virkelig uheldigt for alle, når sådan noget sker. Tal altid pænt til ringpersonalet, de er der af ren interesse. Dommeren skal man i princippet ikke have kontakt med. De spørger typisk til alder på hunden og siger, hvor de vil have i skal løbe. Dommerens bedømmelse af hunden er endelig. Lad være at himle med øjnene eller komme med upassende udbrud, også selvom du ikke nødvendigvis er enig med dommeren. Det oplever nok alle at prøve, men det tager man med god mine. Husk at andre udstillere også er glade for deres hunde, så lad være med at gøre nogen kede af det ved at pege dem ud, eller tale dårligt om deres hunde.

I ringen er det god skik at tage hensyn til de andre udstillere. Hold en rimelig afstand til den foran både når du stiller op, og når du løber. Lad være at lade din hund løbe frem til den foran. De skal ikke lege, når de er i ringen til bedømmelse. Lad være med at bruge pivedyr eller bolde som kan forstyrre de andre hunde. Det er helt ok at lokke sin lille hvalp med et stykke legetøj, men det skal ikke være sådan, at dem bagved eller foran slet ikke kan fokusere på deres ejer, så her gælder udtrykket ”alt med måde”. Nogen viser sin voksne hund en tennisbold eller lign. og det er også helt i orden, men det er ikke i orden at stå og kaste den ind eller ud af ringen, så de andre bliver forstyrret på nogen som helst måde. Hvis du bruger en højlydt klikker, så nøjes med at bruge den til individuel bedømmelse, rigtig mange hunde reagerer på afstand på ”klikket”. Brug gerne godbidder og snak alt det du vil med din hund, men saml op hvis du taber godbidder i ringen, ellers løber de næste hunde med næsen i jorden.

Når man står som den forreste i sin klasse, og dommeren beder om at man løber en runde, er det god skik, at man selv gør sig klar til at løbe og så lige tjekker nedad i rækken om alle er med og har hørt, at det er tid til at bevæge sig.

Når en klasse placeres eller bedst i køn placeres
Kom af sted og hav det sjovt: Dette er mit sidste velmente råd. Har du lyst til at prøve, så kom bare af sted. Hav det sjovt sammen med din hund, som helt sikkert vil nyde al den opmærksomhed, du overøser den med på sådan en dag. For rigtig mange er det at gå på udstilling forbundet med et hyggeligt socialt samvær, og der er stort set altid mulighed for en hyggelig hundesnak, hvor man også kan spørge de lidt mere erfarne til råds.

Jeg kunne blive ved at komme med tips, men jeg håber, at jeg her har givet svar på nogle af de ting, som man som ny kan have brug for at vide. DKK’s udstillingsreglement er som sagt en rigtig god kilde til information mht. præmieringer og hvilken klasse man skal anmelde i. God fornøjelse med det.

Lise Møller

Medlem af udstillingsudvalget for Labrador Retriever